13 & 15 maart de veranderende rol van de intern begeleider
Bij binnenkomst werd er aan de intern begeleiders gevraagd waar zit je hart vol van en wat “moet” je van je hart?
In de loop van de ochtend werden de pijlen gevuld met aandachtspunten en mooie omschrijvingen.
Mooi om te horen dat er verschillende intern begeleiders naar de studiedag van Luc Greven geweest zijn met betrekking tot de veranderende rol van de intern begeleider. In de volgende bijeenkomsten op 5 en 7 juni 2018 horen we graag jullie ervaringen.
door Esther Schoonderwoerd:
Wat fijn om met een kleine groep te kunnen werken, iedereen kan zo aan bod komen om zijn verhaal te vertellen en gezamenlijk mee te kunnen denken.
Soms hadden we wat tijd te kort omdat het onderwerp best veel los maakte. Vooral het positioneren van jezelf binnen de trap van de helpende gedachte zorgde voor enorme breinbrekers. De mooiste zin die me is bijgebleven is: “Ik moet ruimte krijgen om tijd te kunnen geven”. Hier werd mee bedoeld dat als je een coachende IB’er wilt zijn, je de rust en de ruimte moet hebben/krijgen om de leerkracht de tijd te geven om te leren en zelf de dingen aan te pakken.
Als grootste belemmering werd genoemd dat je als IB’er onderdeel bent van een systeem en als jij wilt veranderen, anderen om je heen ook moeten veranderen.. denk aan het team en de directeur. En hoe doe je dat?? Mooi om daar nog eens op terug te kunnen komen.
Kortom er was enorme actieve deelname, veel positieve inbreng en een enorme wil om te leren en elkaar daarin in te helpen, mooi hoor!
Tijdens het IB netwerk hebben Martin Dijs en Marjolein Sweep met behulp van ‘regietheater’ gewerkt aan de coachingsvaardigheden van intern begeleiders.
Bij regietheater gaat het erom door middel van rollenspel de theorie te oefenen. De deelnemers hoeven zelf geen rollenspel uit te spelen, dit wordt gedaan door twee acteurs (in dit geval Martin en Marjolein). Het coachingsgesprek loopt niet helemaal lekker tussen de acteurs, het gesprek verloopt niet volgens plan. Uiteindelijk komen ze er samen niet uit. De deelnemers nemen de regie over door ‘stop’ te zeggen en aan te geven wat er niet goed ging, of anders zou moeten.
De intern begeleiders hebben zelf een casus ingebracht, dit leverde een verscheidenheid aan oefenmateriaal op. Iedereen was open en enthousiast, deze werkvorm was erg interactief. En zeker voor herhaling vatbaar.
Hieronder een PPT met meer informatie over coaching:
Hoe is jouw tandem? Hoe loopt dit? Wat zijn gouden tips?
In Dronten werd de workshop geleid door Marlies van Eijck en Marjan v.d. Pol, in Lelystad door Maureen v.d. Bos en Elly Faas. Er werden ervaringen uitgewisseld, tips aan elkaar gegeven en benoemd wat belangrijk is.
Wat lijkt belangrijk bij de tandem:
- gezamenlijke visie & gezamenlijke missie
- directeur meer op proces en IB-er meer op inhoud
- borgen
- reflecteren
- af en toe stil kunnen staan
In Dronten werd door Annouschka Brinkman en Laura Stroo het “Dekkend Netwerk Dronten” besproken.
Evaluatie IB Netwerk 5 en 7 juni 2018