Leesproblemen/dyslexie in Lelystad schooljaar ’23-‘24


Datum:

Leesconvent

Op 31 oktober a.s. wordt weer een Leesconvent houden. Bij dit mini-event, bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders, kun je kiezen: één of meerdere workshops, online en/of op locatie. Het thema is:  Leesondersteuning, hoe doe jij dat?’ Na een centrale keynote zijn er diverse workshops te volgen over onder andere: boekpromotie, Close Reading, voorschotbenadering, ondersteuningsniveau 3, demonstratie IntoWords. Het programma is van 15.30-17.30 uur. Voor meer info en aanmelding kijk op de website van POLD.  

Wetenschappelijk onderzoek meertaligheid

Vanaf september 2023 doet een aantal doelgroepscholen mee met een wetenschappelijke studie naar meertaligheid en leesproblemen. Het is algemeen bekend dat leesproblemen niet altijd onderkend worden als er ook sprake is van meertaligheid. Wat kun je als leerkracht dan doen? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen goed volgt? Waar moet je op letten en wanneer is een lage score betrouwbaar? In de studie worden leerkracht en leerling ondersteund én gevolgd. Namens de Taalklas participeert Anneloes Pilon in deze studie

Website POLD

Alle informatie over de leesondersteuning, die we in samenwerking met scholen, zorgaanbieders en gemeente Lelystad ontwikkelen is nu overzichtelijk terug te vinden op de website van POLD onder het tabblad ‘voor scholen’. Ook formulieren (t.b.v. het leesdossier), het aanbod leesinterventies met de routes en diverse links zijn bijeen gebracht. Iets niet duidelijk, mail ons dan!

Functionele geletterdheid en het VO

Het streven van de PO-scholen is dat zoveel mogelijk leerlingen functioneel geletterd naar het voortgezet onderwijs gaan. Maar wat is eigenlijk functioneel geletterdheid en welke maatstaf hanteren we daarbij? In overleg met partners van het voortgezet onderwijs kwamen we er achter dat we daar niet dezelfde beelden bij hebben. Ook leefde de wens om de doorstroming van leerlingen met dyslexie te verbeteren. Fijn dus dat er nu regelmatig overleg is tussen PO en VO. Weten waar jouw leerling met leesproblemen op kan rekenen in het VO? Benader de afgevaardigde van jouw schoolbestuur in de Werkgroep Aanpak Leesproblemen.