Onderwijs voor gevluchte kinderen uit de Oekraïne


Datum:

Inmiddels weten we allemaal dat het een jaar gelden is dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel is een vluchtelingenstroom op gang gekomen, in Flevoland verblijven inmiddels honderden mensen in noodopvang en bij gastgezinnen. Vorig jaar is een team opgestaan om het onderwijs voor de kinderen te organiseren. We hebben toen gesproken over een onderwijsaanbod tot waarschijnlijk de zomervakantie. Inmiddels zijn we een jaar verder en weten we dat de oorlog nog lang niet ten einde is. Want… een oorlogssituatie met duizenden ontheemden uit Europa, wie hield daar nou rekening mee?’

Op de Vlieger, de Toekomst en op de oude SGL (Poolster), de opvang locatie Walibi hebben de leerkrachten en directeuren met vrijwilligers gewerkt aan een stevig Nederlands fundament. We hebben gezien dat er heel veel betrokkenheid en bereidheid is om als gehele onderwijsveld deze leerlingen op te vangen en onderwijs te geven. Soms zijn we daar te weinig trots op. 

Het is prachtig om te zien dat er onderling nieuwe relaties en vriendschappen ontstaan in de klassen en op het schoolplein. Goed dat het team, door professionele begeleiding en ondersteuning, passend en uitdagend onderwijs realiseert. De kinderen voelen zich weer kind op de verschillende locaties, ze mogen de tijd nemen en krijgen de ruimte hiervoor. Wij zien dat terug in de stappen die de Oekraïense kinderen maken in hun welzijn en ontwikkeling. Ontmoeting, verbinding en ergens bij horen is belangrijk. Zo komen kinderen en ouders waar ze moeten zijn en wordt hun wereld weer groter.

Dus: we zijn trots op het team dat hier omheen staat, dankbaar voor de ondersteuning die we bij het verzorgen van onderwijs vanuit diverse partijen krijgen en blij dat we ons steentje kunnen bijdragen.